procredit bulgarian logo

Wosh MC за първите си стъпки в музиката и възможността да подаде ръка на младите артисти сега

Wosh MC за първите си стъпки в музиката и възможността да подаде ръка на младите артисти сега

Wosh MC за първите си стъпки в музиката и възможността да подаде ръка на младите артисти сега

През месец юни тази година Wosh MC стана един от тримата ментори в музикалния конкурс “Талантите на ПроКредит Банк”. Рапарът, Графа и Михаела Филева, които също са част от журито, ще изберат шест млади солови изпълнители или групи, които ще получат професионален запис на песен. Сега си говорим с Wosh MC за пътя му в музиката, вдъхновението, менторството и значимостта от това да подкрепяш прохождащи таланти и да им предаваш натрупания опит и знания.

 

Кога написа първата си песен?

Още в училище. Не си спомням точно, но беше около 5-и или 6-и клас. Тогава започнах да пиша рими, които се мъчех да вкарам в ритъм. Чаках дълго време първия си компютър, но не за да играя игри, както повечето на моята възраст, а за да започна да композирам мелодии с китарата, да ги записвам, да строя бийтове, да режа семпли, да записвам вокали. Оттогава насам се занимавам с тези неща.

 

Кой те вдъхновяваше?

Вдъхновението е нещо, което винаги идва и трябва търпеливо да го изчакаш. На този въпрос няма конкретен отговор, защото вдъхновението е в живота. То е нявсякъде. Затова - не кой, не какво, ами… Давай! Ти си сега! Творецът не знае какво го вдъхновява, разбира го, след като приключи творбата!

 

Трудни ли бяха първите ти стъпки в професионалната музика?

Аз все още не съм в професионалната музика. Аз съм в подземната, експерименталната и независимата музика! Точно там, където се бях запътил като дете. Аз съм MC, хип-хоп артист и продуцент на тракове, а не музикант. Уважението ми към истинските музиканти и композитори е много силно! Поклон пред таланта им.

 

Смяташ ли, че е важно изградени музиканти да помагат на прохождащи?

Смятам, че е важно хората да си помагат. Щом имаш голямо сърце - помагаш, не се чудиш. Затова е важно, да. Талантите на ПроКредит Банк създава среда точно за това – да помага на прохождащите музиканти със съдействието и съветите на по-опитните.

 

Какво те накара да се включиш в ролята на ментор и жури в конкурса на ПроКредит Банк „Талантите на ПроКредит“?

Е, как да не се навия? Ще слушаме толкова интересни и различни неща, ще е голяма забава с Михаела и Влади, сигурен съм. И най-важното, ще успеем да помогнем на младите таланти в първите стъпки по пътя на развитието им като артисти. Грабнаха ме веднага с тази покана! Благодаря!

 

Какви песни искаш да чуеш?

Аз всъщност обичам да слушам толкова различни неща и съм отворен към всякакви стилове, че в момента съм жаден за всичко. Слушам с голям кеф от  Pantera до Fred Wesley, хапвам на български народни песни, после пия нещо свежо на Уикеда и Bob Marley и си лягам рано на Format B, така че съм в нетърпеливо очакване. Разбира се, ще дам компетентно мнение само в моя стил, обещавам.

 

Защо е важно хората да участват?

Важно е да правиш това, което обичаш, и да си извървиш пътя. Този път води към други хора, които обичат същите неща, движат се от същата сила. Върви напред, интересувай се, харесвай, любопитствай, избирай, запознай се, обичай, развивай се. Музиката е океан. Няма място за срам, гордост, комплекси. Пробваш - става, не става… голяма работа, другия път. Важното е, че действаш, живееш, обичаш! Музиката е любов! Участвай в любовта, човече! Така ги виждам аз нещата!

 

Трябва ли повече големи компании да последват примера на ПроКредит Банк и да подкрепят по-често културата?

Трябва, да! Благодаря на ПроКредит Банк за идеята и примера, който дават! Дано и други компании подкрепят българските таланти! Най-големите сме тука, да знаете! Поздрави на всички.

1
2
1
2