procredit bulgarian logo

Удобството и бързината при разплащанията е все по-голям приоритет за фирмите

Удобството и бързината при разплащанията е все по-голям приоритет за фирмите

Удобството и бързината при разплащанията е все по-голям приоритет за фирмите

Актуални тенденции при разплащанията

 

 

Кристина Камберова, Ръководител звено “Картови разплащания” в ПроКредит Банк, споделя защо фирмите използват все по-често банкови карти и защо те се превръщат в предпочитан метод за разплащане. Бързина, сигурност, предвидимост и контрол на разходите са сред основните причини за постоянния ръст на фирмените картови трансакции, показват вътрешните анализи на ПроКредит Банк и обратната връзка на клиенти.

 

Какви са актуалните методи за разплащане при фирмите?

 

Фирмите използват както традиционните банкови преводи, за обслужване на бизнеса си, така и все по-често разплащания с дебитни и кредитни карти. Двата вида разплащания обслужват различни нужди на бизнеса  и с тях може да се плати навсякъде и по всяко време на денонощието, не само стоки, но и все повече услуги.

През последните години бизнес клиентите на ПроКредит Банк категорично се обръщат към дигиталните начини на разплащане, защото търсят бързина, удобство и ефективност. Към днешна дата наблюдаваме ръст на трансакциите с 20 %, в сравнение с предходната година. Един банков превод вече може да се направи за под 10 секунди, а с карта - дори още по-бързо.

 

Какви разплащания с карта извършват най-често фирмите?

 

Фирмите имат много и различни разходи. Най-често те са свързани със закупуване на стоки, услуги и с периодични плащания към контрагенти, държавната администрация и банковите институции. Банковите карти са безценен помощник в разплащанията, свързани с всеки един от тези разходи.

Те могат да се използват като инструмент за закупуване на софтуерни абонаменти, счетоводни услуги, реклама, но не само. Разплащанията с контрагенти, като например  компания за компютърна поддръжка,  почти винаги са с банкова карта, защото чрез регистрация им в интернет услугата се заплаща като абонамент на месечна база - периодично, автоматично, без никаква допълнителна намеса. Това е много разпространен и предпочитан начин на плащане сред фирмите, поради  сигурността, удобството и бързината, които дава. Друг често използван канал за разплащане с карта са социалните мрежи - предпочитан канал за реклама от много наши бизнес клиенти.

Предимствата от използването на банкови карти са свързани не само със сигурност и бързина, но и с централизиране на оперативните фирмени разходи и по-добър контрол върху тях. Служителите не са ангажирани с пари в брой, финансовият отдел е облекчен от събирането и обработката на касови бележки и хартиени фактури, фирмата разполага с постоянен достъп до своите средства, които са защитени, фирмените и личните разходи се разделят. И всичко това - с една-единствена карта в портфейла Ви, която е с Вас и на бизнес обяда, и на летището, и в шорума с офис мебели. Удобствата са несравними с плащанията в брой, които модерният бизнес все повече избягва.

 

Какви са останалите начини за разплащане на бизнеса?

 

Разплащанията, не само на бизнеса, а и на физическите лица, се изразяват в 3 основни вида - по банков път, с карта или в брой.

Актуален начин за разплащане сред бизнес клиентите остава плащането по банков път. Процентът на плащане с карта обаче - сравнително по-нов метод, сериозно се увеличава с всяка изминала година в синхрон с глобалната разплащателна индустрия. Причините за това са много и различни - електронната търговия стана неизменна част от живота ни, технологиите постоянно се модернизират, а тяхната употреба става все по-лесна.

Изпитваме хронична липса на време и търсим автоматизация на услугите, по-лесни и по-интуитивни банкови операции, но и все по-голяма самостоятелност в извършването на разплащания. Единственият начин да впишем бизнес процесите в тази съвременна картина е разплащането с банкови карти, което постоянно бележи ръст. Нашите наблюдения са, че за много индустрии банковите карти не само носят множество предимства, но и се превръщат в задължителен, неизменен бизнес атрибут - туристическият бизнес и всички бизнеси в сферата на услугите, транспортният и логистичен бизнес, които заедно формират значителна част от работния пазар в България. 

 

Кое предполага разплащането с карти?

 

Разплащането с банкови карти става все по-популярно  заради своите предимства - пестят се време, ресурс, банкови такси и не на последно място - не се ангажират служители, които да извършват периодични разплащания, защото това се случва автоматично. Удобно е да се разплаща с карта, защото трансакциите се случват в момента, без ограничението да носиш конкретна сума в брой, а това за нуждите на бизнеса е голямо улеснение.

Освен, че са по-лесно проследими, картовите разходи са по-лесно предвидими и управляеми. Когато един бизнес има няколко карти, издадени на различни служители, счетоводството извършва много по-лесно различни анализи и финансови отчети.

От гледна точка на сигурност, с карта може да плащаш спокойно навсякъде и по всяко време. Независимо дали плащаш онлайн, в магазин, в приложение или с устройство, твоята карта се грижи за сигурността ти. ПроКредит Банк предоставя на картодържателите си високо ниво на защита и  спокойствието да извършват по-сигурни дигитални плащания.

Не малка част от бизнеса в България все още работи с пари в брой. Когато става въпрос за по-голяма сума, внасяне или теглене на средства в банков клон процесът е по-бавен и изисква транспортиране на средствата, което крие своите рискове. Ето защо с банковата карта може да ограничиш носенето на пари в брой и да се осигури сигурност.

Можем да обобщим, че предимствата от разплащането с карти са бързина, сигурност, проследимост и контрол на фирмените разходи.

 

Споменахте пари в брой - какво е бъдещето на плащането с тях?

 

През следващите 10 години дигитализацията и новите технологии във финансовия сектор бавно ще превърнат парите в брой в новина от миналото. Първите монети датират от 1000 г.пр.н.е. в Китай , първите банкноти датират около 700-800 г от н.е. отново в Китай. В наши дни парите имат различна форма - от пари в брой през дебитни и кредитни карти до разплащания чрез дигитални портфейли. Потребителското поведение на хората  и дигиталните разплащания променят драстично извършването на търговска дейност в последните години в посока плащане с карти и дигитални решения. Трудно е да се предвиди кога точно парите в брой ще изчезнат, но всички тенденциите сочат към неговото значително ограничаване, дали ще изчезнат напълно зависи от това колко добре дигиталните пари ще успеят да предложат по-добра алтернатива.