procredit bulgarian logo

Собствен дом – мечтан дом и какво трябва да знаете за жилищните кредити

Собствен дом – мечтан дом и какво трябва да знаете за жилищните кредити

Собствен дом – мечтан дом и какво трябва да знаете за жилищните кредити

Покупката на собствено жилище е решение, което вземаме вероятно веднъж за цял живот и се оказва едно от важните и решаващи в него. Дали не желаем да живеем повече под наем или бихме искали да инвестираме в собствен дом за семейството си? Търсейки сигурност и спокойствие или независимост и самостоятелност, важният избор за подходящото собствено жилище се случва, като в повечето случаи той е свързан и с правилният избор на банка. Тя ще подкрепи нашето решение като осигури необходимото финансиране. По тази тема и какво ни очаква като предизвикателства, предимства и изисквания в процеса по кандидатстване и отпускане на жилищен кредит, поговорихме с експерт „Жилищно кредитиране“ при ПроКредит Банк.

 

„Процесът по отпускане на жилищен кредит при нас е гъвкав, бърз, и с възможност да се случи дистанционно. Не е необходимо при кандидатстването, клиентът да предоставя някакви допълнителни документи, освен самото искане за кредит и копие от документа за харесания имот, който желае да закупи. Когато клиент е на трудов договор, няма нужда от допълнителна информация за доход, защото информацията е достъпна в НОИ. Целият процес може да приключи и за 2 седмици.

 

Всеки потребител трябва да знае, че може да получи финансиране за покупката на желания имот, но трябва да подходи отговорно, тъй като това е сериозна стъпка, която ще се отрази на личния или семеен бюджет в дългосрочен план. И тук идва моментът, в който се изправяме пред най-сериозното изпитание като потребители, а именно пред избора на услуга и продукт, от който не разбираме. И в допълнение на това, необходимостта да се доверим на служител в съответната сфера, в случая банков експерт.

 

Експертният екип на ПроКредит Банк обаче разбира притеснението при избора на финансиране на жилище, особено когато за човек това е първи подобен кредит. Основна част от целия този процес е човекът, който ще ни поведе по пътя на тази инвестиция, човекът, който ще ни обърне внимание на всеки един детайл, който ще ни разкаже всичко, което би оскъпило крайната сметка, която ще платим. И накрая това е човекът, който ще ни постави в позиция да успеем да вземем едно информирано решение. Банката предоставя и директна връзка с юрист, който да преглежда документите за имота и да отговаря на въпроси, които възникват. Във всеки един етап от закупуването на жилището екипът по жилищно кредитиране е там с подробни обяснения какво точно се случва по пътя. Важно е клиентите да са спокойни, че всичко е напълно прозрачно, и че техните притеснения ще бъдат предварително изчистени. ПроКредит Банк държи на дългосрочното партньорство и инвестиция в бъдещето, което един жилищен кредит за покупка на жилище осигурява.

 

“Нашият фокус е върху профила клиент и работата му с банката, а не върху обезпечението - дали ние сме съгласни да го финансираме и дали той е съгласен с условията. В крайна сметка дори този апартамент да не е финалният му дом, може да се намери друг” споделя Йоана Георгиева. ПроКредит предоставя възможност на своите клиенти да бъдат предварително одобрени за финансиране за техния мечтан дом, дори и той все още да не е избран. Това дава допълнително спокойствие за тях.

 

“Едно от нашите основни изисквания е клиентът да има самоучастие в сделката. Искаме да видим така наречената “лична ангажираност” у клиента. Защото най-добрият кредит не е отпуснатият, а отговорно отпуснатият.”

 

Това лято ПроКредит Банк разглежда искания за кредити без да изисква такси. “Без такса за разглеждане на искане, без такса за разглеждане на обезпечение и без такса за оценка на правно становище. Тоест спестяваме около 600 лева на клиента, а ако клиента ни предостави енергиен сертификат на жилището и то отговаря на нашите критерии за зелена инвестиция, предлагаме и по-ниска лихва” добавя Йоана Георгиева.

 

ПроКредит Банк предлага фиксирана лихва за първите 5 години с цел пълното спокойствие на клиента. Независимо какво се случва на имотния пазар и кредитния финансов пазар той ще плаща фиксирана сума всеки месец. В същото време, в нашия забързан съвременен свят, всичко може да се случва онлайн, без посещение на клон на банката. Едно логично продължение на комфорта, който клиента среща още от първия момент с ПроКредит Банк.

 

“През нашето мобилно приложение клиентът може за няколко минути да влезе, да се регистрира, да си открие разплащателна сметка и да извършва операции от всяка точка по всяко време. Изцяло онлайн получава документи за подписване, договори за кредитна карта, овърдрафт и дори договор за жилищен кредит. Ние знаем, че хората са заети, пък и работното време на всички банки често съвпада с тяхното.”

 

Експертът Йоана Георгиева добавя, че тя и екипът ѝ могат да се включат още на груб строеж с кредит на траншове, като в кредита влиза и сума за ремонт, ако човек закупува своето жилище само на шпакловка и замазка. Защото зад всичко това стоят хора с опит, които обещават да направят процеса възможно най-безболезнен и в полза на своя клиент, за да не е тегленето на жилищен кредит поредното ходене по мъките.