procredit bulgarian logo

Проактивност, която печели клиенти и развива бизнеси

Проактивност, която печели клиенти и развива бизнеси

Проактивност, която печели клиенти и развива бизнеси

През 2022 г. производителят и търговец на електрооборудване ВАЛтроник празнува 30-годишен юбилей, който със сигурност е бил добър повод за равносметка. За началото си фирмата стъпва на добре развитата традиция в България в производството на металорежещи машини. Неслучайно сред първите продукти в производство през 90-те години са именно електротабла за металорежещи машини. „През 1992 г. стартирахме като компания за инженерингова и производствена дейност в областта на индустриалния контрол и промишлената автоматизация, електрозахранване на промишлени и обществени сгради, промишлени електрически инсталации“, спомня си днес управителят Валерий Караджов.

 

Търговската дейност на ВАЛтроник е логично продължение на производствената и стартира само две години след основаването на фирмата. Партньорските взаимоотношения с доставчиците за производствената дейност в областта на промишлени електрически инсталации постепенно се развиват. ВАЛтроник става дистрибутор на утвърдени световни производители. Компанията открива офиси и 6 търговски обекта в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна.

 

Успоредно с индустриалната автоматизация, днес ВАЛтроник изгражда и системи за електрозахранване и сградна автоматизация на големи административни, производствени и търговски сгради. Проектите не са само местни. Компанията има такива и в Гърция, Украйна и Швейцария. Сред сградите, по които са работили, са тази на Народното събрание, търговски обекти в цяла България, пречиствателни станции за отпадни води и много други.

 

Изминатият път дотук обаче не би бил възможен без наличието на доверени партньори, които насърчават справянето с неминуемите трудности. „Преходът към пазарната икономика бе съпътстван от няколко тежки кризи като световната икономическа криза през 2007-2009 г. и вътрешната през 1997 г.“, отбелязва Валерий Караджов. „Преодолели сме ги и с помощта на нашите партньори във финансовата сфера. В последните 20 години основната банка, с която си сътрудничим, е ПроКредит Банк.“

 

Проактивността на ПроКредит Банк прави силно впечатление на партньорите от ВАЛтроник още в началото на работните взаимоотношения. „Работехме с няколко банки, но ПроКредит Банк ни спечели с инициативността на експертите си: те първи ни потърсиха, тъй като се вписвахме в профила им на банка за малкия и среден бизнес.“ Ентусиазмът и професионализма на експертите на финансовата институция впечатлява мениджмънта на ВАЛтроник до днес: не са малко случаите, в които те подават сигнали за промени на пазара, навлизането на нови продукти и условия, както и различен тип информация, която е полезна и навременна за бизнеса. ПроКредит Банк напълно естествено се превръща както в основна обслужваща банка, така и кредитираща институция за развиващия се бизнес.

 

Подкрепата от страна на банката вдъхновява не само за мечти, но и спомага за реализацията им. Първото значително финансиране за мащаба на компанията е отпуснато за закупуване на терен с две сгради в София и основен ремонт на тях.

 

В момента компанията очаква завършването на проектирането на сграда на същия терен в София, която да обедини складовата база, логистиката и производството на едно място. Логично и този бъдещ още по-мащабен проект партньор в реализирането му ще бъде ПроКредит Банк.

 

Но развитието на ВАЛтроник няма да спре до тук. Фирмата разполага с 18 декара индустриална земя във Враца, която по думите на управителя „е много подходяща за изграждане на соларен парк“. В същото време ПроКредит Банк насърчава различни инициативи, свързани с все по-мащабното използване на възобновяеми източници. Отчитайки подобните намерения, от Банката канят Караджов на официалното откриване на соларния парк, който групата ПроКредит открива в Косово. „Посещението на този много мащабен форум беше не само интересно, но и полезно за нас“, отчита управителят на ВАЛтроник. За него това е било повод да създаде полезни контакти с хора, които имат подобни проекти не само в България и с които ще може да са си взаимно полезни със съвети и експертиза.

 

За ВАЛтроник в бизнеса добрите партньорски взаимоотношения са много повече от добрите условия. Сходните визии и идеи за развитие са предпоставка за полезно сътрудничество, а когато има инициативност и протегната ръка от едната страна, тя провокира и другата за растеж. Затова ВАЛтроник продължава да разчита на подкрепата на ПроКредит Банк за развитие на бизнеса си и днес, над 20 години по-късно след онази първа среща.