procredit bulgarian logo

Как работи депозитът и каква е разликата със спестовната сметка?

Как работи депозитът и каква е разликата със спестовната сметка?

Как работи депозитът и каква е разликата със спестовната сметка?

Знаем, че можем да спестяваме по много различни начини – като започнем от касичката в детските години и стигнем до банковите спестявания на порасналите. Замисляли ли сте се, че има разлика между спестовна сметка и депозит и знаете ли каква точно е тя? За да ни разкаже с подробности как точно работи депозитът и какво го отличава от спестовната сметка, се срещаме с Адриана Славова, Експерт връзки с клиенти в ПроКредит Банк.

 

Какво представлява депозитът и какво спестовната сметка?


Депозитът мога с едно изречение да определя като дългосрочни спестявания, които са инвестиция с гарантирана доходност. При тази услуга клиентът влага определена сума в банката и я заключва за определен период, а в неговите рамки получава годишна лихва. За разлика от останалите банки, в ПроКредит Банк лихвата се получава на месечна база по разплащателната сметка, което означава допълнителни сигурни средства всеки месец от сделката за депозита.
Спестовната сметка се открива заедно с разплащателната сметка на всеки клиент в ПроКредит Банк. Гъвкавостта е нейното най-голямо предимство - в нея могат да се внасят и теглят средства по всяко време. Лихвеният процент на спестовната сметка е по-нисък от този на депозита, което я прави подходяща за по-динамични спестявания, като заделяне от месечната заплата например.


А можем ли да работим с двете сметки едновременно?


Разбира се! Аз препоръчвам това на нашите клиенти. Както вече казах, при двата варианта става въпрос за различен обем на спестяванията и различни цели, за които се спестява. Но двете сметки могат и да се съчетаят – спестовната да допълва депозитната. И по-точно – в периода на депозита си може да заделяте планирани средства по спестовната си сметка. На падежната дата на депозита, с един клик в онлайн банкирането на ПроКредит Банк, може да прехвърлите избраната сума от спестовната в депозитната сметка, за да я увеличите. Съответно така увеличавате и сумата, която печелите от лихвата. Ако не искате да чакате датата на падеж, винаги може да отворите напълно безплатно втори депозит.


Какво се случва, ако искаме да изтеглим парите си от депозита по-рано и какво се случва с тях, докато са в банката?


Сумата по депозит може да бъде изтеглена само на падежна дата. Това е и най-сигурният начин за спестяване – пазим парите си от самите нас за необмислени покупки и харчове. Ако все пак се наложи да изтегли средствата си, клиентът ще загуби своята лихва. Докато парите се съхраняват на депозит в банката, те се използват за кредитите, които тя отпуска. В ПроКредит Банк всеки вложител може да бъде сигурен, че парите му се използват за финансиране на иновации, природосъобразни решения, проекти с бъдеще и най-вече смисъл. Целевото финансиране е основен приоритет за нашата банка, вече над 22 години. ПроКредит Банк не финансира дейности, включени в Изключващ списък, които могат да имат негативен ефект върху социалната или околната среда.


А как можем да сме сигурни, че парите ни са защитени дори и да се случи нещо с банката?


ПроКредит Банк е сигурна и стабилна немска банка, а всички банкови дела и институции са подчинени на строги финансови закони както от самата държава, така и от Европейския съюз. В случая с депозитите има законова регулация от Фонда за гарантиране на влоговете. Това значи, че всички сметки, по които има налични средства, се гарантират в размер до 196 000 лева.


Спестовната сметка е част от всяка разплащателна сметка в ПроКредит Банк. А как можем да отворим депозитна сметка?


Адриана Славова: Точно така - с всяка разплащателна сметка клиентите ни получават безплатна спестовна сметка. Депозитът също е напълно безплатен и може да бъде открит по всяко време само с един клик от онлайн банкирането към всяка разплащателна сметка. Всеки потребител следи лесно и бързо падежната дата и вижда приходите от лихвата си изцяло онлайн.


Ако смяташ, че дългосрочното спестяване с гарантирана месечна печалба е правилното решение за теб, виж условията на депозитите в ПроКредит Банк.