procredit bulgarian logo

Как да насърчим финансова култура и полезни навици в нашите деца?

Как да насърчим финансова култура и полезни навици в нашите деца?

Как да насърчим финансова култура и полезни навици в нашите деца?

Отглеждането на дете е сериозна отговорност, част от която е и изграждането на финансова култура. Нещо, което започва от вътрешния семеен кръг. Финансовата грамотност при децата може да се възпита от най-ранна детска възраст чрез шарените касички, в които пускат монети. Това учи на търпение и целеустременост. Затова, още преди събирането на стотинки, е добре за детето да си постави краткосрочна цел, за която родителят да бъде навигатор и съветник. По този начин то вижда, че за някои неща се изисква повече време и не всичко се случва веднага, а своя прогрес винаги може да проследи с помощта на родителите.

 

Джобните пари са друг начин, чрез който децата се научават да разпределят собствените си финанси, особено когато започнат училище. Изпращани от родителя с една и съща сума всеки ден, те сами се научават да управляват парите си. От тях детето също може да спестява, а родителят да му помага с комуникация и солидна доза поощрение.

 

Личният пример е от голямо значение, защото отношението на родителите към парите оформят гледната точка на децата спрямо тях. Това не е задължително да се случва само на практика. Можете да се върнете назад и да разкажете на детето за какво и как сте спестявали, когато сте били на неговата възраст. А дори то да е напът да допусне грешка е добре да го оставите да се поучи от нея.

 

Ръководителят на Бизнес отдел – Физически лица в ПроКредит Банк Светлозара Сиракова фокусира вниманието ни към въпроси, свързани с финансовата култура на децата. От личния си и професионален опит тя споделя първите възпитателни стъпки в тази област.

 

“За мен те са няколко - личен пример, обсъждане и говорене по темата, свобода на действията, предизвикване на любопитството и, разбира се, отговорност. Личният пример е най-важен. Трябва да показваме на децата си нашето разумно отношение към парите и семейния бюджет.”

 

Добавя, че те трябва да имат опцията да могат да опитват различни неща, които ще доведат до полезни уроци – нов спорт, език, допълнителен курс през лятото или творческо развитие чрез изкуството. Децата на Светлозара вече имат дебитни карти, по които им се превеждат пари за месеца. Нямат лимит, което предизвиква по-голяма отговорност в разпределението на разходите, а това възпитава в тях по-голяма грижа за собствените им финанси в бъдеще. Тук се включва и важен разговор, свързан със спестяването. Родителят трябва да обрисува спестените средства като инструмент, който служи за сигурност, непредвидени ситуации и инвестиция в бъдещето.

 

 

“Когато децата искат да си купят нещо по-скъпо, което не е от първа необходимост, е хубаво да им се обясни, че могат да започнат да отделят от средствата си, за да имат възможност и сами да си го вземат след няколко месеца. Разбира се, понякога се налага и помощ от родителя, но процесът е важен.”

 

Например всяка сума, събрана от детето в определен период от време, може да бъде удвоена от родителя, а рестото от магазина да отива в неговия джоб или касичка. Най-голямата мотивация за децата е родителите да споделят техния прогрес и да им дават допълнителни идеи за спестяване на средства. Рождените дни или дори насърчаването при добре свършена работа в училище и вкъщи помагат да се съберат нужните средства за мечтаното колело.

 

След определена възраст обаче не е задължително парите да се дават на ръка. Родителите могат да изкарат дебитна карта на детето си към тяхната разплащателна сметка, когато то е навършило 14 и вече има лична карта. За всяка трансакция и теглене от банкомат получавате известие, а проследяването на похарчените средства става изключително лесно в мобилното приложение ProCredit Mobile.

 

“Съветвам родителите да направят дебитни карти на децата си веднага щом могат.”

 

Придобиването на финансови навици е от съществена полза за децата, превръщайки ги в отговорни възрастни. Не е задължително всеки един родител да разбира от финанси в детайл, но е от голямо значение да помогнат на децата да развият своята финансова грамотност отрано. Ако това се случва в контекста на дигиталната среда, в която израстват, процесът би бил още по-лесен и ефективен. В ПроКредит Банк клиентите имат достъп до средствата си от всяка точка по всяко време, чрез добре познатото устройство на тийнейджърите - телефонът.