procredit bulgarian logo

Ако една компания се научи да живее само през лятото, в условията на тежка зима – си е заминала

Ако една компания се научи да живее само през лятото, в условията на тежка зима – си е заминала

Ако една компания се научи да живее само през лятото, в условията на тежка зима – си е заминала

Интервю на Петър Славов, Председател на Надзорния съвет на ПроКредит Банк, в специално издание на 24 часа

 

 

По-високи лихвени нива, относително висока инфлация, отрицателни или нулеви икономически ръстове. Това е прогнозата на председателя на Надзорния съвет на ПроКредит Банк ЕАД Петър Славов за наближаващата 2024 година.

 

 

Добавя и пояснението - “нищо изненадващо” и уточнява, че не харесва думата „криза“, а вместо нея предпочита правилния макроикономически термин - „цикличност в икономиката“.

 

 

„Парите не се плашат от трудните моменти иначе нямаше да съществуват. Парите много бързо си намират пътя, по който да вървят, казва банкерът. „Това, което най-много ги притеснява и най-много ги кара да заобикалят и да минават по други пътища е тогава, когато няма предвидимост. Дори да са останали трудни и сложни, няма проблем, но да са предвидими.“

 

 

Според него България - малко със закъснение в сравнение с останалата част от Европа - но вече влиза в период на нулев или отрицателен икономическият растеж. Онова, което е особеното в момента, според Петър Славов е, че инфлационните нива са по-високи:

 

 

“Както се виждаше преди няколко години, 3-4% ръст и толкова инфлация са мечтани параметри, които само в книгите ги пише. Животът е доста по-различен и ние в момента сме с много по-висока инфлация от тези 3-4%, с много по-нисък икономически ръст и всичко това беше ясно още преди година, преди две, а може би и малко повече, както е ясно и какво ще бъде в следващата и по-следващата година.”, казва макроикономистът. “Следващата година, две, три ще продължаваме да сме в условията на относително по-висока инфлация и в условията на рецесия или на отрицателни или нулеви икономически ръстове.”

 

 

Според Петър Славов България е малка икономика с отворени граници - дори и още да не сме част от Шенген, сме част от европейската икономика и колкото и да се опитваме нещата да се случват по-различно, това не е възможно.

 

 

“Това, което го виждаме в България, го виждаме и в Европа. Това, което виждаме в Европа го виждаме и в България с малки лагови разлики.  Обикновено  се движим с известно закъснение, в момента също има закъснение и то ни носи известен комфорт. Зимата идва малко по-късно, но за сметка на това и настъпването на лятото също ще отложи.

 

 

„Преди година и нещо започнах да говоря за един термин стагфлация – всички го бяхме учили по книгите, но никой не беше живял в условията на стагфлация, но ето, сега го правим.”, казва Славов.

 

 

В макроикономиката стагфлация е термин, с който се описва състояние на икономиката, характеризиращо се със застой, ръст на инфлацията и увеличаване на безработицата. Парадоксът у нас обаче, според макроикономиста, е именно по линия безработицата - тя няма кого да извади на пазара на труда.

 

 

“Ако има разликата между сегашната и предишната финансова криза, това е пазарът  на труда.

 

 

В една класическа конфигурация  високата безработица потиска инфлацията. Какво се случва обаче, когато безработицата е ниска, като в сегашната ситуация, бизнесът все повече и повече плаща за тази заетост и я търси? Това допълнително помпа инфлацията.”, описва макроикономически конюнктурата у нас Славов.

 

 

„За мен в следващите десетилетия ключов термин няма да бъде финансова криза, инфлация, а ще бъде пазарът на труда.

 

 

Моят съвет, към тези които ни четат, е да не се вълнуват толкова какво ще бъде утре, какво е било вчера и какво ни чака вдругиден, колкото как да са готови и да се приспособяват към това, което ще бъде утре и вдругиден.“, обобщава банкерът.

 

 

През 2001 г. Славов е един от основните участници в създаването на ПроКредит Банк *(България) ЕАД и от тогава до днес е част от управлението ѝ.

 

 

“Много обичам да давам този пример – в момента е есен, след есента, ще дойде зима, след това пролет, лято – това е нещо неизбежно и ако една компания се научи да живее само през лятото, тя в условията на тежка зима – си е заминала. Ако се научи да живее само в условията на тежките зими, тази компания също ще си замине, когато дойде лятото. Говоря всичко това в икономически контекст. За всеки отделен стопански обект има значение как ще се приспособява към отделните периоди и етапи от своето развитие и в развитието на икономиката. Точно това приспособяване и реакцията към отделни различни етапи е в основата на това тази компания да оцелява, да съществува и да просперира.“

 

 

Отличителна черта на ПроКредит Банк е, че избягва агресивното насърчаване на потребителското кредитиране. Част от философията на финансовата структура  е устойчива възвращаемост на инвестициите в дългосрочен план, вместо краткосрочно умножаване на печалбата. Основен приоритет за банката са компанията от малкия и средния бизнес.

 

 

Според Славов основната инвестиция на бизнеса трябва са хората.

 

 

“Всеки един бизнес си има периоди, когато инвестициите са приоритет и всички свързани с това действия. Има периоди, когато трябва да се дръпне малко и да се фокусира върху нещо друго. Аз не спирам да повтарям на нашите клиенти, че никога не трябва да махаме от приоритет номер 1 човешкия фактор и персонала. Това е и моят съвет към всеки стопански субект – приоритетът винаги да бъде фокусиран върху човешкия фактор.

 

 

В следващите десетилетия напред, това което ще прави разликата в отделните икономики, това е човешкият фактор и подготовката, образованието и квалификацията на човешкия фактор. Ние в България, ако има проблем в нещо, то не е толкова в политическата обстановка, колкото в това, че не обърнахме внимание на този елемент от икономиката.”, завършва макроикономистът.