procredit bulgarian logo

8 съвета за лесно спестяване

8 съвета за лесно спестяване

8 съвета за лесно спестяване

Спестяването на средства всеки месец е един най-полезните, но и доста трудни навици, които всеки е добре да придобие. Спестяването носи спокойствие, сигурност и възможности за реалистични планове за бъдещето и превръщането на мечтите в реалност. По време на инфлация отделянето на пари всеки месец се превръща в почти мисия невъзможна за голяма част от хората, но ПроКредит Банк е тук, за да ти даде осем съвета как може да направиш това лесно, а резултатите са гарантирани.

 

1. Направи си месечен бюджет.

 

Месечният бюджет е първата крачка към спестяването и към правилното управление на личните финанси. Ако отделиш от времето си, за да изготвиш бюджет за месечните си разходи, лесно можеш да видиш къде са по-големите такива, кои можеш да премахнеш и кои да намалиш. По този начин ще изчислиш и колко максимално можеш да спестяваш всеки месец.

 

2. Направи си FlexSave сметка.

 

Със сметка FlexSave ще можеш лесно и по всяко време да боравиш със спестяванията си. В нея можеш да внасяш суми, когато прецениш, но и да ги изтеглиш, ако имаш непредвидени разходи. FlexSave ти дава и възможност да направиш различни сметки за различни твои цели - например „За море“, „За ремонт“, „За нова кола“. По този начин по-лесно ще виждаш до къде си стигнал със спестяването за осъществяването на твоята следваща мечта.

 

3. Открий срочен депозит с вече спестените си пари.

 

Ако вече имаш спестена сума и се чудиш какво да правиш с нея, не се колебай! Открий срочен депозит. Така докато обмисляш в какво да инвестираш спестяванията, върху тях се трупа лихва, а и винаги са на най-сигурното място. Не забравяй, че по този начин подкрепяш и иновативни и зелени, лични и бизнес решения.

 

4. Плати битовите си сметки веднага, щом получиш месечния си доход в банковата сметка.

 

Съветваме те да плащаш сметките си веднага щом получиш месечния си доход и то с фиксирани плащания. По този начин ще знаеш с каква сума разполагаш за останалите разходи и забавления до края на месеца и колко можеш да спестиш и да вкараш в твоята FlexSave сметка, а и със сигурност няма имаш забавяния и нежелани начислени лихви по сметките. А веднага след това отдели 10% от останалите средства за твоята спестовна сметка.

 

5. Планирай забавленията и почивките си предварително.

 

Хубаво е да можеш да планираш забавленията и почивките си предварително, разбира се, когато това е възможно. Ако запазиш почивка по-рано, то със сигурност цените ще са по-ниски. Месечните развления като кино, театър, концерти, ресторанти, клубове, спорт също можеш да планираш предварително, за да знаеш колко биха ти стрували и да ги заложиш в бюджета си. И не забравяй, че винаги можеш да потърсиш и безплатно забавление за цялото семейство, защото големите градове предлагат изключително интересни събития и дейности, особено за деца, които не са свързани с разходи. Нужно е само да ги потърсиш.

 

6. Отмени ненужните си абонаменти.

 

Замислял ли си за колко неща си абониран? Няколко платформи за стрийминг, няколко за музика, карти за спортни обекти и какво ли още не. А сега се замисли колко от тях ползваш? Нашият съвет е да спреш всички абонаменти, чиито услуги не използваш, а месечните суми, които даваш за тях, да изпратиш директно в твоята FlexSave сметка. Разликата няма да усетиш, а в края на месеца или на годината, ще си крачка по-близо до следващата си цел или мечта.

 

7. Обмисляй добре покупките си.

 

Преди да направиш някоя по-голяма и по-значителна покупка обмисли добре дали наистина имаш нужда от това. Опиши добре плюсовете и минусите на покупката, както и какво ще ти струва тя и колко време си спестявал за нея.

Тук можем да поговорим и за дребните покупки, които правиш ежедневно като хранителните стоки например. Винаги можеш да разгледаш стоките, които са на промоция в супермаркета или да изчакаш да намалят дрехата, която искаш. А разликата в цената да добавиш към твоя FlexSave.

 

8. Направи депозит за образованието на децата си.

 

По този начин ще имаш повече време да спестяваш спокойно и без да се натоварваш и притесняваш, че скоро тези средства ще са ти нужни. Винаги можеш да спестиш част от предвидената сума за коледен подарък или подарък за рожден ден на детето, който скоро ще му омръзне. Ако инвестираш сумата в бъдещото му образование, след години и ти, и децата ти ще сте благодарни за това ваше решение със сигурност.

Сподели статията

Още полезни статии

Свържете се с нас