Валентин Коларски, Собственик на пекарна

Валентин Коларски, Собственик на пекарна

Валентин Коларски, (35 г.) отваря малка пекарна през 2000 г. когато е едва на 24 г.. При него се пекат традиционна българска баница, както и сладкиши, пици, мъфини, торти и др. В началото, производството се извършва само от двама служители в наета площ от около 40 м2.

През 2002 г. някои негови приятели и колеги от бранша му препоръчват ПроКредит Банк като бърз доставчик на малки кредити. Тогава г-н Коларски кандидатства и получава кредит за домашен ремонт, като не възнамерява да търси финансиране за бизнеса си. Въпреки това, учтивото обслужване и компетентните съвети, които получава в ПроКредит Банк го карат да преосмисли това решение. Изтегля малък кредит и закупува фурна за пекарната. Това е началото на дълги и активни взаимоотношения с банката.

През 2002 г. пекарната сключва договор по националната програма „Закуска с топло мляко" за ученици между първи и четвърти клас. Благодарение на участието си в програмата утроява производствения си капацитет и днес има персонал от 12 души на пълно работно време. Това е първият, но не и последният му договор с образователна институция.

Тъй като бизнесът се развива добре г-н Коларски и жена му, филолог по образование, решават да обединят усилия и да диверсифицират дейността на фирмата. През 2004 г. създават център за обучение по чужди езици, който се управлява от г-жа Коларска. Поради успеха на бизнеса и финансовата подкрепа, която получават от ПроКредит Банк, двамата успяват да закупят имот и да изградят място, където да се помещават и пекарната и учебният център, в който в момента работят 7 учители на пълно работно време.

Тази инвестиция позволява на г-н Коларски да увеличи производителността и да разшири продуктовата гама, предлагана на клиентите. През 2010 г. пекарната получава Европейски стандарт за качество на храната, който се счита за голямо постижение и е много добър атестат за бизнеса.

„ПроКредит предлага различни възможности за кредит според нуждите на моя вид производство. Мога да опиша връзката си с банката с две думи - честно партньорство"