procredit bulgarian logo

Новини

ПроКредит Банк подменя автомобилите в клоновете си с електрически

12.05.2015

ПроКредит Банк закупи 10 нови автомобила, задвижвани 100% с електрическа енергия. Банката обновява своя авто парк с електроавтомобили без вредни емисии като мярка от последователната й политика за трайно намаляване на негативното влияние от дейността й върху околната среда. Закупуването им е рационално решение, което превръща ПроКредит Банк в първата финансова институция в България, въвела в експлоатация такова количество електроавтомобили за нуждите на своята дейност. Ежедневната работа на експертите Връзки с клиенти е свързана с редовни посещения на бизнес клиенти на място в техните офиси и предприятия.

Банката планира с тази иновационна инвестиция да намали почти на половина потреблението си на гориво, което неминуемо ще доведе и до намаляване на вредните СО2 емисии, причинявани в следствие от дейността й.

Електроавтомобилите на ПроКредит Банк ще се използват в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора и на близки разстояния в районите около тези градове. Колите осигуряват приятно пътуване в градска среда с мощност на електромотора от 67 к.с., като с едно зареждане на литиево-йонната батерия изминават до 150 км., напълно достатъчни в рамките на работния ден.

Еко колите на ПроКредит Банк потребяват приблизително 0,135 kWh електроенергия за изминаването на един километър, която се равнява на  консумацията на микровълнова фурна за 12 мин. В допълнение, електроавтомобилите генерират сами електричество при спускане по наклон. Зареждат се стандартно за 6 часа, като за капацитета на батериите им са необходими 22 kWh електричество от мрежата. Цената на едно пълно зареждане е 4 лева, което формира разход от приблизително 2,70 лв. на 100 км пробег. Разбира се, най-големият ефект от използването им е за околната среда с практически нулеви емисии на вредни вещества, отделяни в атмосферата.

Сериозна пречка пред развитието на този вид транспорт е все още малкия брой зарядни станции. По тази причина ПроКредит Банк изгражда собствени такива във всичките градове, където ще се използват еко автомобилите. "Предстои да изградим стационарни зарядни станции, разположени в близост до клоновете на ПроКредит Банк. Те ще могат да се използват и от клиенти на банката, както и от всичкикоито управляват електрически превозни средства“, споделя Рени Пейчева, Изпълнителен директор на ПроКредит Банк.