procredit bulgarian logo

Новини

ПроКредит Банк България и ЕБВР подписаха споразумение за подпомагане на българските МСП

17.05.2018

ПроКредит Банк увеличава подкрепата си за малките и средни предприятия (МСП) в България с предоставения заем от 50 милиона евро от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

ПроКредит Банк има отлична репутация като надежден партньор на МСП, които имат ключово значение за положителното икономическо развитие на Югоизточна и Източна Европа. Финансирането се предоставя в момент, когато възможността за достъп до кредитиране е от решаващо значение за подпомагане на икономическия растеж в България. В рамките на проекта ПроКредит Банк и ЕБВР имат за цел да подобрят достъпа до дългосрочно финансиране на МСП в цялата страна.

ПроКредит и ЕБВР са партньори от много години като осигуряват дългосрочно финансиране за развитието на малките и средни предприятия. По-рано тази година ЕБВР придоби дял от 3,6 % в ПроКредит Холдинг, компанията-майка на ориентираната към развитие ПроКредит група, която се състои от банки с основен фокус обслужване на малкия и среден бизнес.

По време на подписване на новото споразумение за финансиране в София, президентът на ЕБВР Сума Чакрабарти заяви: "Очакваме българската икономика да продължи да расте през следващите години. Това предполага нужда от повече средства, за да се подмогне растежът на бизнеса както на местно ниво, така и да се разширява в чужбина. Напълно ангажирана с малките и средни предприятия, ПроКредит Банк е нашият силен, дългогодишен партньор в региона и сме удовлетворени, че можем да засилим сътрудничеството си в България."

"Това е окуражаващ сигнал за малките и средни предприятия в България. Подписването на днешния договор отразява споделените принципи и съвместната ангажираност на двете институции за насърчаване на растежа и заетостта чрез подпомагане на малките и средни предприятия", каза Румяна Тодорова, Изпълнителен директор на ПроКредит Банк (България).

За ЕБВР:

ЕБВР е водещ институционален инвеститор в България. Банката е фокусирана в повишаване на конкурентоспособността в частния сектор, подпомагане на финансовия сектор и намаляване на инфраструктурните пропуски. Към днешна дата Банката е инвестирала 3.7 млрд. eвро в 248 инвестиционни проекта в страната.

За ПроКредит Банк (България):

ПроКредит Банк (България) ЕАД е основана през октомври 2001 от група международни инвеститори. Днес единственият собственик на банката е ПроКредит Холдинг, със седалище във Франкфурт на Майн (Германия). ПроКредит Холдинг е компанията-майка на ориентираната към развитие ПроКредит група, която се състои от банки, специализирани в обслужването на малки и средни предприятия с основен фокус на опериране в Югоизточна и Източна Европа. Основната мисия на ПроКредит Банк е да подпомага развитието на малкия и средния бизнес, както и да осигури благоприятна среда за развитието на българската икономика.

 

За контакти:

ЕБВР: Олга Роска

Тел.: +90 212 386 11 25

E-Mail: olga.rosca@ebrd.com

 

ПроКредит Банк (България) ЕАД: Наталия Найденова

Тел.: 02/ 8135 103

E-Mail: Nataliya.Naydenova@procreditbank.bg