procredit bulgarian logo

Новини

Групата ПроКредит събра над 500 малки и средни предприятия на международно бизнес събитие в Солун

17.05.2016

ПроКредит Груп организира бизнес събитие в Солун, на което взеха участие над 500 представители на малкия и средния бизнес от Югоизточна и Източна Европа. Събитието бе проведено по повод стартирането на ПроКредит България в Гърция. Откриването на клон в Солун през ноември миналата година допълва силното регионално присъствие на групата ПроКредит, фокусирана в обслужването на малки и средни предприятия в Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Македония, Румъния, Грузия, Молдова и Украйна, а така също и в Германия. „Ние от ПроКредит сме убедени, че има огромен потенциал за бизнес синергия в региона, и сме решени да създаваме възможности за вас да изграждате и укрепвате своите международни бизнес отношения. Много се надяваме, че в края на това събитие ще бъдете оптимистично настроени, с нови идеи, които да приложите на практика и нови партньори, които да ви помогнат да постигнете целите си.”, с тези думи Борислав Костадинов, член на Управителния съвет на ПроКредит  Холдинг, откри събитието.

Положителен сигнал за гръцката икономика бе подписването на новото гаранционно споразумение между Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) и групата ПроКредит. Според него в следващите 2 години групата ще осигури 20 млн. евро във вид на заеми за новаторски малки и средни предприятия и малки дружества със средна капитализация в Гърция. Заемите ще бъдат гарантирани от ЕИФ по линия на инициативата InnovFin с финансовата подкрепа на Европейския съюз по Финансови инструменти Horizont 2020 и Европейския фонд за Стратегически инвестиции, създаден по силата на Плана за инвестиции за Европа.  По време на подписването европейският комисар по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос заяви: „За мен е чест да съм тук в Солун и да бъда свидетел на подписването на първото споразумение в рамките на Европейския фонд за Стратегически инвестиции в Гърция. Малките предприятия в Гърция изпитват огромна нужда от финансиране, за да разширяват своята дейност и да създават работни места. Подписаното днес споразумение между ЕИФ и ПроКредит, подкрепено от Плана за инвестиции, ще помогне на гръцките малки и средни предприятия да получат достъп до нови възможности за финансиране.“

По време на организираните бизнес срещи, 92 фирми - клиенти на ПроКредит България и още 90 фирми поканени от клона в Гърция, имаха възможност да представят себе си, да създадат връзки с други компании, да споделят опита си и да получат по-добра представа за възможностите за изграждане на международни бизнес отношения. „Искам да благодаря за поканата и отлично проведеното мероприятие в Солун. За мене беше наистина приятна изненада подходът и организацията на Прокредит Банк. При мене, от плануваните 6 срещи се осъществиха 4 с фирми от Албания, Гърция, Грузия и Македония. На следобедните срещи имах възможност  да се запозная с представители на няколко български търговски фирми, които се заинтересуваха от нашите услуги, както и да се срещна с наш дългогодишен клиент и партньор, който беше приятно изненадан да се видим на този форум.“ заяви Николай Караиванов, управител на "ЕСАЛОГ България" ООД, представител на една от 500-те фирми от Източна и Югоизточна Европа. Осъществените срещи за всички компании, участвали на събитието бе общо над 3 500.

По време на втората част на събитието беше представен съвременния модерен подход за банкиране на ПроКредит. Освен разбирането за "зелено финансиране" на ПроКредит, бяха презентирани и основните принципи по отношение политиката и управлението на персонала, както и програмите за служители, насочени за тяхното професионални развитие. На участниците бе предоставена възможността да посетят новооткрития модерен клон в Солун с 24/7 зона за самообслужване, оборудвана с най-новите технологии за извършване на банкови операции. „Впечатлен съм от бизнес подхода на Прокредит Банк за навлизане на нов пазар. Организираните срещи по време на събитието бяха между поканени от банката фирми, предварително проверени, което означава, че вероятните проекти които ще се генерират и които ще се нуждаят от финансиране ще бъдат реалистични.“, сподели в края на събитието Иван Попов, управител на „Цифрови Преносни Системи” ООД.