Тошко Методиев, Земеделски производител

Тошко Методиев, Земеделски производител

Тошко Методиев (57 г.) живее в малкото селце Василовци близо до гр. Лом в северозападна България. Покупателната способност в района е сред най-ниските в ЕС*, а индустрията е слабо развита във Василовци, където традиционният източник на препитание е отглеждането на зърнени храни. Тошко не прави изключение: той е фермер, също както баща си и дядо си.

През годините той развива собствеността си и е добавя повече земя. Сега обработва около 10 000 акра, като отглежда слънчогледи, царевица, ечемик и пшеница. До неотдавна, той отдава внимание главно на разширяването на стопанството си.

Последната година обаче, когато Тошко е планирал да закупи фермерско оборудване, включително и нов комбайн, той се обръща към ПроКредит Банк. До момента, в който с него се свързва Експерт Връзки с клиенти, за да му препоръча възможностите за земеделски кредит, той знае малко за банката.

„Бях приятно изненадан от кредитния експерт, който се обърна към мен, няколко седмици преди да стана клиент на ПроКредит Банк. Тя препоръча специалните оферти на банката за земеделци в момент, в който не търсех банкови услуги. Въпреки това, тя беше много добре информирана за земеделския бизнес и разбираше отлично нуждите ми. Затова и се свързах с ПроКредит, когато реших да закупя комбайна."

През 2010 г. г-н Методиев получава кредит от ПроКредит Банк, за да закупи комбайн. Освен този инвестиционен кредит, му е отпусната и кредитна линия и от тогава е теглил няколко кредита за оборотни средства. Финансирането от ПроКредит е помогнало на амбициозния предприемач да разшири фермата си, да обнови оборудването си и да закупи още семена за следващия сезон.

„След 20 години опит в земеделието се радвам, че намерих партньор, на който да  мога да разчитам. За мен е удоволствие това, че банката подхожда сериозно към моята работа и че имаме отговорно партньорство."

Г-н Методиев е щастлив, че трите му деца сега работят във фермата при него. Има четирима внуци, още ученици, които помагат по време на летните ваканции. Във фермерството ключът към успеха е усилената работа и непрестанното развитие. Това е нещото на което г-н Методиев иска да научи децата си.

 

*Източник: Статистика на Евростат от 02.2011 г.