Жилищна кооперация на улица Димчо Дебелянов, кредитополучатели на кредити Енергийна ефективност

Жилищна кооперация на улица Димчо Дебелянов, кредитополучатели на кредити Енергийна ефективност

През студената зима на 2009 г. живущите в блок на ул. Димчо Дебелянов 19 в Пазарджик вземат решението, че трябва да ремонтират сградата. Дограмите вече са остарели, а стените - без никаква изолация, което пък било причина за огромни топлинни загуби и високи сметки за всички живеещи в пететажния блок. Вземат решението всички ремонти да започнат едновременно, тъй като ремонтът на цялата сграда наведнъж ще бъде по-ефективен, отколкото ако бъде извършен на части.

Някои семейства в сградата разполагат със спестявания, но било необходимо допълнително финансиране за проекта. Един от живущите започва да търси банка, която да финансира поставянето на нова дограма. Много банки отправили оферти, но собствениците били най-впечатлени от условията на ПроКредит за кредити Енергийна ефективност за частни лица.

„Експертите на ПроКредит Банк ни обясниха в подробности как взимането на този вид кредит ще ни позволи да получим до 20% от размера на кредита под формата на грант по специална програма за енергийна ефективност. Същевременно, това ни позволяваше да отопляваме нашата сграда по-ефективно и да намалим нашите битови сметки с близо 40%. Накрая, но не на последно място, новата дограма щеше да функционира по-добре и сградата щеше да изглежда по-хубава"

Обяснява г-жа Панчева, един от живущите в сградата.

Собствениците изчисливат, че цената за смяна на дограмата и изолацията на стените ще е 20 000 евро. Решават да финансират проекта с кредит за енергийна ефективност за дома и в началото на 2010 г. получават финансиране от ПроКредит.

„Това, което ни накара да изберем ПроКредит Банк бе експертът, който няколко пъти ни посети лично в блока" си спомня господин Вълчев, един от живеещите в сградата.

„Тя прекара много време с всички, обяснявайки всеки елемент на финансирането и процеса по кандидатстване за кредита. Тя в детайли ни разясни условията на кредита и прозрачно ни представи всички такси и необходими документи. Нейното ниво на експертност, спокойствието й, способността и да общува едновременно с много хора направи всичко толкова просто."

След инвестицията за подобряване на енергийната ефективност, сметките за отопление на съседите от улица Димчо Дебелянов спаднаха   с около 40%. Те са много доволни от финансирането от ПроКредит Банк и обмислят кандидатстването за друг кредит за енергийна ефективност за поправката на покрива на сградата си.